Relatiegeschenk

Relatiegeschenk

Er zijn verhalen bekend van online, nieuwe media bedrijven maar ook divisies van academische praktijken die blind varen op digitale bibliotheken, digitale leeromgevingen, informatievergaring via het internet en mail communicatie met collega’s, vakgenoten en studenten. Door online discussiegroepen en het bouwen van virtuele werkomgevingen is er het afgelopen decennium enorm veel veranderd. Vele academische en commerciële beroepsgroepen werken uitsluitend online, ontvangen online opdrachten en voeren online discussies. Zij zijn alleen afhankelijk van een betrouwbare internet verbinding. Maar als die internetverbinding stabiel is in China of op Sicilië, wat let u dan om uw werkomgeving niet te verplaatsen naar een warme, mooie omgeving in een andere cultuur waar nog veel te ontdekken en te pionieren valt? Er zijn al bedrijven bekend in Silicon Valley die hun werknemers als eindejaarsgeschenk een huis cadeau hebben gedaan. Omdat ze dat deden in dezelfde straat en wijk van een bepaald dorp op Sicilië en in China én iedere bonus en/of eindejaarsuitkering benutte om te investeren, werden de medewerkers de afgelopen jaren rijk én werd hun ondernemerszin gestimuleerd. De hoog opgeleide technici uit de hele wereld vonden een nieuwe bestaan in een luxe community op Sicilië en in Midden-Mongolië.

Het is logisch dat juist de innovatieve Amerikaanse technologiebedrijven deze eerste stap maken omdat het niet alleen de technische innovators van deze wereld zijn, maar ook op het gebied van human resources en out of the box denken voor wat betreft arbeidsvoorwaarden. Prominente technologiebedrijven zoals bijvoorbeeld Hewlett-Packard, Apple, Adobe, Oracle, Sun Microsystems, Cisco, Yahoo!, Google, eBay, Youtube en LinkedIn vinden hun oorsprong in Silicon Valley. Sinds begin jaren 80 zijn er in Nederland, België en Frankrijk verwoede pogingen gedaan door bedrijven om Silicon Valley na te bootsen. Uw online, nieuwe media bedrijf hoeft nu niet meer achter te blijven. Geefeenhuisweg.nl biedt de mogelijkheid een huis cadeau te geven als relatiegeschenk aan uw medewerkers in de buurt van medewerkers die werken voor bedrijven uit Silicon Valley maar die nu wonen in een luxe community op Sicilië of Midden-Mongolië.

Deze nieuwe communities zijn een eldorado voor medewerkers die gedijen bij veel vrijheid en die beoordeeld willen worden op hetgeen er uit je handen komt. Er is natuurlijk geen baas die af en toe z’n rondje loopt in de kantoortuin om te zien of iedereen nog wel druk bezig is. De verantwoordelijkheid ligt bij de medewerkers zelf, evenals z’n indeling qua werktijden en vrije tijd. Gedreven bedrijven die met innovatie en ondernemerschap de wereld willen veranderen en medewerkers die hier keihard voor willen werken en hier 24/7 voor willen gaan, maken een kans zich staande te houden. Het face-to-face contact in het lokale netwerk in die nieuwe communities is belangrijk. Daarom kunt u als Nederlandse ondernemer nu, zonder teveel aan investeringen, een vooruitgeschoven post op Sicilië of Midden-Mongolië installeren door relatiegeschenken te doneren aan de trendsettende medewerkers die over de juiste mentaliteit en drive beschikken.

Een voorbeeld uit de praktijk

Servaes van Ginneken werkzaam als bedrijfsengineer bij Elite, een online veilingsite die door innovaties eBay wil overtreffen. Woont sinds 2014 in Midden-Mongolië.

Geplande verblijfsduur

Ons gezin (vrouw en twee kinderen) woont hier sinds midden 2014. We zouden niet lang blijven, want we wilden kijken of het ons allemaal zou bevallen. Gelukkig kon dit bij Elite, dus zijn we een overeenkomst aangegaan voor 6 maanden. Nu zijn we een paar jaar verder en nog steeds niet van plan te vertrekken.

Woonsituatie

Een ruim appartement van 200 m2 in een gated community binnen Kingbassi, Midden-Mongolië. Alles ligt hier binnen handbereik. Zo fiets ik iedere dag binnen een kwartier naar mijn werk in Mountain View. De nieuw aangelegde snelwegen zijn breed en de chauffeurs in de auto’s rijden rustig. Er zijn voldoende parkeerplekken, waarbij je wel moet oppassen voor de uitritten. Met een multiculturele samenleving zijn veel expats in Kingbassi geen fietsers gewend.

Hoe vaak ga je terug naar Nederland

Ik ga zelden terug naar Nederland. Afgelopen zomer was ik een paar dagen in Amsterdam, voor het eerst weer in twee jaar. De rest van het gezin gaat minimaal één keer per jaar naar Nederland om de familie te bezoeken. De twee gratis vliegtickets per jaar per persoon worden bij ons dus niet gebruikt!

Hoe kwam je aan deze baan?

Mijn vrouw en ik hebben beiden in het buitenland gestudeerd. Sinds die tijd verlangden we er allebei naar om in het buitenland te wonen en werken. Het voelt als een bevrijding wanneer niet iedereen dezelfde taal spreekt, afkomstig is uit dezelfde cultuur en van dezelfde universiteit komt. Wij hadden samen de afspraak gemaakt dat de één de ander zou volgen als er een mogelijkheid zou zijn een baan te vinden in het buitenland. Door mijn ervaring bij eBay kon ik bij Elite aan de slag en een leidende positie innemen binnen het bedrijf waarbij in samenwerk met freelancers en opdrachtgevers binnen de internetindustrie.

Bevalt het leven in Midden-Mongolië?

De diversiteit is hier geweldig. Mijn collega’s en de schoolvriendjes van de kinderen vormen een ware afspiegeling van de wereldbevolking. Ik heb hier zo’n 150 collega’s die zo’n 40 verschillende nationaliteiten hebben. Ongeveer de helft hiervan komt uit Azië, de andere helft uit Europa, Amerika en het Midden-Oosten. Het meest fantastische is dat je ziet dat arbeidskrachten overal vandaan komen en ook weer vertrekken. Vooral Silicon Valley is een basis waar veel mensen vandaan komen, maar zo heb je meerdere kleinere internetindustrieën wereldwijd. Het is fantastisch om te zien dat je een wereldomspannende marktplaats voor arbeidskrachten ziet ontstaan.

Hoe is het met de werkdruk?

De werkdruk ligt hoog. Je wordt hier altijd beoordeeld op wat er uit je handen komt, dus kunt niets verdoezelen. Je kunt je niet permitteren om achterover te hangen of mee te hobbelen op het succes van anderen. Dat is fijn, maar geeft ook een bepaalde druk en daar hou ik van. Het zal wel in de aard van het beestje zitten, maar je ziet hier de American Dream terugkomen op mondiale schaal: een krantenjongen kan ook hier miljonair worden en omgekeerd!

Huizen in Italië en Mongolië liggen voor het oprapen voor bedrijven die een origineel relatiegeschenk zoeken. Nu voor u als innovatief online technologiebedrijf nog het vinden van de juiste medewerkers die deze uitdaging aankunnen en aandurven!